Cablurile de fibra optica sunt niste tuburi de sticla foarte subtiri prin care se transmite un puls de lumina. Acest mediu de transmisie este preferat datorita imunitatii pe care o ofera impotriva interferentelor electromagnetice si interferentelor radio.
Cablurile de fibra optica pot fi impartite in doua mari categorii: cabluri SingleMode si cabluri MultiMode.
Acestea au un nucleu cu un diametru de 9 µm si se bazeaza pe tehnologia laser pentru a transmite si a receptiona date. Aceste cabluri pot transmite semnalul pe distante de mai multi kilometri ceea ce le face ideale pentru furnizorii de servicii de telefonie si internet. Printr-un cablu SingleMode se transmite o singura raza de lumina, cu o latime de banda intre 1310nm si 1550nm. Acest aspect constructiv reduce atenuarea fibrei si permite transmiterea semnalului pe distante mai mari.
Au nuclee mai mari (62.5 µm sau 50 µm) prin care trec mai multe moduri simultan. Prezenta mai multor raze luminoase creeaza o rata de atenuare mai mare, precum si reflexii si dispersie superioare, reducand calitatea semnalului pe distante lungi. In general cablurile MultiMode sunt folosite pe distante scurte, de cateva sute de metri.
Tipul de fibra se alege in functie de aplicatia in care se utilizeaza. Fibra SingleMode trebuie folosita cu echipamente active care se bazeaza pe diode laser pentru calibrarea si injectarea precisa a luminii in interiorul cablului. Fibra MultiMode utilizeaza echipamente active care se bazeaza pe surse LED, ceea ce reduce atat consumul de energie necesar cat si caldura generata de echipamente. In plus, conectorii SingleMode presupun niste tolerante mult mai stringente cu privire la aliniere, in comparatie cu conectorii MultiMode.
In general retelele construite pe fibra SingleMode sunt mai scumpe chiar daca un cablu SingleMode este mai ieftin decat un cablu MultiMode. Asta se intampla deoarece costul unei retele de fibra optica este dominat de costurile activelor care o compun.
Cel mai important aspect pe care trebuie sa-l luam in considerare cand alegem intre o fibra SingleMode si una MultiMode este distanta pe care trebuie sa o acoperim. Fibra MultiMode se foloseste pe distante scurte pana in 500 de metri. Fibra SingleMode poate transmite semnal pana la 10Km, 40Km, 80Km si chiar mai departe.
O alta impartire a cablurilor de fibra optica este in functie de mediul de utilizare. Astfel distingem doua mari categorii: cabluri de interior si cabluri de exterior. Principala diferenta dintre cele doua categorii este protectia la umiditate. Cablurile de exterior sunt proiectate sa reziste ani de zile in conditii de umezeala.
Aceste cabluri sunt impartite in simplex, zipcord, breakout si de distributie.
Cablurile simplex sunt construite dintr-o singura fibra, tight-buffered cu armatura de Kevlar si manta de interior. Mantaua are in general un diametru de 2mm sau 3mm. Cablurile zipcord sunt pur si simplu doua cabluri simplex lipite. Acestea se folosesc in special pentru patchcord-uri si aplicatii backplane dar pot fi folosite si pentru conexiuni tip desktop.
Cablurile de distributie contin mai multe fibre tight-buffered stranse intr-o singura manta. Acestea folosesc armatura de Kevlar si uneori un element dur de fibra de sticla pentru rigiditate sporita. Aceste cabluri sunt destul de subtiri si se folosesc pe distante scurte. Fibrele sunt double-buffered si pot fi conectate direct, dar din cauza ca nu sunt ranforsate individual, conexiunile trebuie realizate intr-un breakout, cutie de jonctiune sau patch panel. Acesta este cel mai popular tip de cablu de interior.
Cablurile tip breakout sunt construite din mai multe cabluri simplex stranse intr-o singura manta. Acesta este un design puternic si robust dar este mai mare si mai scump decat cablurile de distributie. Se foloseste in special in aplicatii industriale sau in locatii unde se doreste conectarea a unul sau doua echipamente active.
Cablurile de exterior necesita o protectie mai buna impotriva umezelii, a rozatoarelor si a altor conditii intalnite in subteran. De asemenea aceste cabluri au nevoie de o mai mare rezistenta la intindere. Principalele tipuri de cabluri de fibra optica de exterior sunt: loose tube, ribbon, armat si aerial.
Cablurile tip loose tube sunt compuse din mai multe fibre stranse in interiorul unui tub de plastic care este rasucit in jurul unei membrane de rezistenta si invelit intr-o manta, oferind un numar ridicat de fibre intr-un cablu relativ mic. In interior cablurile contin un gel sau o pulbere facute sa protejeze impotriva umezelii. Din cauza faptului ca fibrele sunt acoperite cu un strat protector subtire, trebuie manevrate cu grija si protejate impotriva socurilor mecanice.
Cablurile tip ribbon ofera cea mai mare densitate de fibre deoarece fibrele sunt dispuse in randuri de cate 12 si asezate unele peste altele. In acest fel 144 de fibre au o sectiune orizontala de aproximativ 6mm. Fiind niste cabluri de exterior si acestea sunt umplute cu un gel facut sa protejeze impotriva umezelii.
Cablurile armate se instaleaza subteran in zonele unde rozatoarele sunt o problema. Deobicei aceste cabluri au o armatura de metal intre doua mantale. Asta inseamna ca aceste cabluri sunt conducatoare de curent electric asa ca trebuie impamantate corespunzator.
Cablurile aeriene se pot atasa de o sufa sau un alt cablu (situatie des intalnita in CATV) sau au o structura intarita in interior pentru a putea fi intinse intre stalpi fara deteriorare.
Distingem patru tipuri principale de manta folosita in constructia cablurilor de fibra optica: PE (Polyetilena), PVC (Polyvinyl Chloride), PVDF (Polyvinyl Difluoride) si LSZH (Low Smoke Zero Halogen).
Mantaua PE ofera o rezistenta excelenta impotriva umezelii precum si propietati electrice bune intr-o plaja de temperatura foarte mare. Este deasemenea rezistenta la abraziune. PE este mantaua standard pentru retele de exterior.
Mantaua PVC este in general destul de ieftina, flexibila, relativ robusta si rezistenta la foc si uleiuri. Poate fi folosita si in cabluri de interior precum si in cabluri de exterior.
Mantaua PVDF se foloseste pentru cablurile plenum deoarece ofera proprietati ignifuge superioare PE si produce mai putin fum. Aceste cabluri sunt recomandate pentru instalare in plenum, o cerinta des intalnita in datacentere si camere de servere.
Mantaua LSZH emite foarte putin fum si nu emite compusi de hidrogen cand arde. Acesti compusi sunt toxici pentru oameni si corozivi pentru echipamentele electronice. Acest tip de manta este cel mai scump disponibil pe piata.