Din punct de vedere constructiv distingem cinci tipuri de fibra optica MultiMode: OM1, OM2, OM3, OM4 si cea mai noua optiune OM5.

 

Fibra OM1

Are un nucleu cu un diametru de 62.5 micrometri (µm) si poate transmite 10GB Ethernet pe o distanta de pana la 33 de metri. Se foloseste in general pentru aplicatii 100MB Ethernet. Rata maxima de date pe fibra OM1 este de 1GB @ 850nm. Mantaua acestui model de fibra este de culoare portocalie.

 

Aplicatii recomandate: LAN-uri si retele private pe distante scurte

 

Fibra OM2

Are un nucleu cu un diametru de 50 (µm) si are tot o manta de culoare portocalie. Poate transmite pana la 10GB Ethernet pe distante de pana la 82 de metri dar se foloseste in general pentru aplicatii de 1GB Ethernet pana la 500 de metri. Rata maxima de date pe fibra OM2 este de 1GB @ 850nm.

 

Aplicatii recomandate: LAN-uri si retele private pe distante scurte

Atat cablurile OM1 cat si cablurile OM2 functioneaza foarte bine cu echipamente bazate pe LED care pot transmite sute de moduri de lumina.

 

Fibra OM3

Are o manta de culoare aqua si un nucleu cu un diametru de 50 (µm). Desi nucleul are acelasi diametru cu fibra OM2 este optimizat pentru echipamente bazate pe laser care transmit mai putine moduri de lumina. Datorita acestei optimizari este capabila sa transmita 10GB Ethernet pe distante de pana la 300 de metri. Desi tehnicile imbunatatite de productie din ultimii ani ii permit fibrei OM3 transmisii de 40GB si 100GB Ethernet pe distante de pana la 100 de metri, se foloseste cu precadere pentru transmisii de 10GB Ethernet.

 

Aplicatii recomandate: Retele private dense pe distante relativ scurte

 

Fibra OM4

Aceasta este practic o varianta imbunatatita a fibrei OM3 si are aceeasi manta de culoare aqua. Foloseste acelasi nucleu de 50 (µm) dar suporta pana la 10GB Ethernet pe 550 de metri sau 100GB Ethernet pe 150 de metri.

 

Aplicatii recomandate: Retele de mare viteza, Datacentere, Centre financiare, Campusuri universitare, etc.

 

 

Fibra OM5

 

Cel mai nou tip de fibra optica MultiMode disponibil pe piata in acest moment este fibra OM5. Aceasta fibra a fost conceputa pentru a fi folosita cu noua tehnologie SWDM dezvoltata pentru transmisii de 40GB/s si 100GB/s. Conform TIA culoarea oficiala a mantalei pentru fibra OM5 este verde deschis. Cablurile OM5 suporta patru canale SWDM, fiecare cu o capacitate de transmisie de 25GB printr-o singura pereche de fibre multimode. Fibra OM5 este perfect compatibila cu OM3 si OM4.

Aplicatii recomandate: Datacentere